HAPPOLATI // RESTAURANTTIPS OSLO

220616_1

Det er ikke bare de unike interiørbutikkene i Oslo som fortjener ekstra oppmerksomhet. Det åpner jo stadig en restaurant, kafé eller annet som er en opplevelse å besøke – på flere måter. Happolati er et slikt sted og jeg har vært så heldig å få en prat med Torbjørn Anderssen om designet av restauranten. Nå er det noen måneder siden de åpnet, og siden mars har restauranten på St.Olavs plass både rukket å bli et godt besøkt sted og få en nydelig bakgård ferdig nå til sommeren. Like god tid hadde ikke Torbjørn Anderssen og Espen Voll fra Anderssen & Voll da de ble spurt om å innrede restauranten som skulle åpne etter Ylajali stengte dørene. At designteamet fra Anderssen & Voll kun brukte to uker (på et midlertidig kontor, de måtte flytte etter brannen på Nedre Foss Gård i julen der de hadde hatt kontoret sitt) på å utarbeide konseptet, innrede hele restauranten og designe møbler og lamper kan absolutt ikke ses. Her ønskes man velkommen inn i et skandinavisk-japansk univers i klassiske rammer, med detaljer og materialvalg så gjennomførte og fine at den lille fotorunden min ble mye lengre enn jeg hadde tenkt.

220616_2

Kjøkkensjefene på Happolati fant inspirasjonen til både retter og matlagingsteknikker på en reise i Asia, og designkonseptet ble naturlig nok bygget på det samme men med en skandinavisk vri – som også menyen har. Det hele ble bygget inn i Ylajali´s gamle rammer, de vakre rommene fikk heldigvis stå med stukkatur, rosetter og trepaneler på veggene. Ylajali´s gamle (og spesielle) vinskap er også bevart, men skjules bak den sorte veggen av trespiler som en fortsettelse av den halvsirkelformede baren. Sirkelformen tas igjen flere steder, både barens form, akustikkplatene i taket der Formakami-lampene fra &Tradition henger, seteryggen i de spesieltegnede stolene og det store runde bordet med dreibar plate som rommer ti personer. Og kanskje det aller beste grepet designerene har gjort i restaranten; den halvsirkelformede baren i ask og sortmalte trespiler som binder de tre rommene i restauranten sammen på en slik måte at det ikke oppleves som forskjellige rom, men som en helt natulig helhet med glidende overganger. Og ta en ekstra titt på detaljen med den spilekledde veggen som deler to av rommene, her oppbevares ekstra vinglass.

220616_3

Torbjørn Anderssen kan fortelle om lamper laget i furufiner, både den skulpturelle installasjonen på bakveggen og de mindre vegglampene som minner om lamper i asiatiske templer med en forenklet form. Stoler og bord i ask som ble designet for Happolati og om en av mine favoritter, Formakami-lampen Jaime Hayon designet for &Tradition som har klare referanser til asiatiske rislamper men med en moderne vri. Det mørkbeisede gulvet og baren som binder det hele så fint sammen. Jeg er spent på hva neste restaurantprosjekt fra designstudioet vil være, selv om de i hovedsak formgir møbler og lamper for store og velkjente europeiske brands er det ekstra gøy å se hvordan de med stort hell står bak slike konsepter på hjemmebane. Heldigvis bygges også den forrige restauranten Anderssen & Voll designet opp igjen, Nedre Foss Gård skal stå klar igjen neste sommer.

220616_4

220616_5

At Anderssen & Voll har klart å skape en restaurant med varme og intimitet, spennende interiør og gode løsninger er det ingen tvil om. Og resten står det fine teamet i restauranten for, stemningen og maten er nemlig helt i særklasse den og. Jeg vil tilbake!

220616_7

220616_8

foto © elisabeth heier

/Elisabeth

Restaurant Happolati opened in Oslo in March, and are truly an amazing experince both for the design by Anderssen & Voll and for the food. Both the design and the food is inspired by Asia with a Nordic touch.
Happolati is located at St. Olavs plass 2.

No Comments

Post a Comment