MØT NJP GULV- OG VEGGLAMPE FRA LOUIS POULSEN OG NENDO DESIGN STUDIO

290916_1

/Annonse
For et par uker siden hadde jeg gleden av å presentere den nye Panthella MINI fra Louis Poulsen for dere, denne gangen er det NJP gulv- og vegglampe som står for tur. Nyskapende design over den klassiske arktitektlampen fra Oki Sato i nendo design studio. Bordmodellen ble lansert i fjor, nå i september har serien blitt utvidet med både en gulvmodell og to veggmodeller, en med kort og en med lang arm.

NJP serien har allerede rukket å bli populær både i de private hjem og i offentlig miljø. Med sin minimalistiske og elegante design passer lampene inn godt inn i den skandinaviske innredningsstilen. Lampen har i tillegg tekniske finesser og funksjoner tilpasset den moderne livsstilen. NJP lampene fås med to lysstyrker, den slukker av seg selv etter en stund om du glemmer å slå den av, og lampen er designet slik at LED lyspæren sitter høyt for å unngå blending og ubehag.

290916_2

Jeg har alltid likt de klassiske arkitektlampene, og hos NJP lampen er det velkjente uttrykket bevart både med den utildekte fjæren og formen på armen som vekker nostalgi hos mange. Detaljer som at lampeskjermen er åpen på baksiden gjør at designet føles nytt og friskt, samtidig er arkitektlampens historie bevart i form og uttrykk. Den åpne baksiden er ikke bare raffinert og vakker, den skjuler også praktiske detaljer – nemlig at lyset slippes ut på oversiden av lampen, belyser lampens øvre arm og at varmen også kan slippe ut av lampen.

Gulvlampen jeg vanligvis har stående ved sofaen fungerer fint som almennbelysning, men vintageskatter er ikke alltid funksjonelle. NJP lampene derimot kan enkelt tilpasses behovet for funskjonelt leselys med både hode og armer som fleksibelt kan beveges. Og ja, når de sier at lampen er tilpasset den moderne livsstilen så er den det. Med en hånd bort på lampen reguleres lysstyrken og arm eller hode heves, senkes eller vris til ønsket posisjon. Designet er superminimalistisk samtidig som lampen har personlighet og særegne trekk man ikke finner igjen andre steder. Også fungerer den helt utmerket i praksis.

290916_3

Konseptmessig har Oki Sato jobbet videre på den første NJP bordlampe ved å enkelt tilføre få elementer. Et beslag og en plasseringsmodul til den eksisterende modellen var det som skulle til for å gi lampen ytterligere plasseringsmuligheter. Nemlig vegg og gulv. Her er det funksjonen, formen og teknikken som utgjør et vellykket designprodukt.

Oki Sato grunnla nendo design studio i 2002. nendo betyr «forming av leire» på japansk. Et unikt materiale som gjør det enkelt å være kreativ. Oki Sato sier selv at navnet er velegnet for et designstudio som skal utvikle løsninger til en lang rekke svært forskjellige kunder. For Oki Sato er det ikke nødvendigvis form følger funskjon arbeidet er basert på. Historien bak produktet og designet er også av betydning.

290916_4

Nå mener da jeg at form følger funksjon i aller høyeste grad på NJP lampen. I tillegg er den et vakkert designprodukt som følger Louis Poulsens belysningsfilosofi som bygger på de tre begrepene funksjon, komfort og atmosfære.

290916_5

foto © elisabeth heier

Elisabeth

// In collaboration with Louis Poulsen I´m presenting the new NJP floor- and wall lamp, designed by nendo design studio. //

No Comments

Post a Comment